Search

Te gevaarlijk dat IoT. Laten we er maar mee stoppen!

Updated: Jun 12, 2018


Vorige week werd een bedrijf door zijn adviseur ingelicht over een wildgroei aan slimme apparatuur en de mogelijke gevaren. Hetzelfde bedrijf dat miljarden aan automatisering uitgeeft voor oplossingen die vaak geen oplossingen bieden. De overheid. Behalve slim zouden die apparaten ook onveilig te zijn. 


Gevaar, onveilig, onrust. Ontzettend mooi broadcast-materiaal voor de grote media natuurlijk. Ik heb het bericht vaak voorbij zien komen in de afgelopen dagen. Eén van de grootste financieel consultancy bedrijven ter wereld zag ook een mooie kans. Niet veel later schreven zij een blog over IoT security.


Natuurlijk met als inleiding de populaire zin van Gartner's prediction. Een aantal adviezen die er in voorbij komen zijn: test je hardware, controleer of je wachtwoorden sterk genoeg zijn en uiteraard de populaire 'think like hacker' tip.

Mensen die heel ver van alle ontwikkelingen in en rondom het IoT-ecosysteem staan, vertellen aan andere mensen die er minstens net zo ver van af staan hoe gevaarlijk IoTkan zijn. Intussen krijgen de mensen die midden in het IoT-ecosysteem werken aan manieren om deze nieuwe industriële revolutie op de meest duurzame, efficiente en veilige manier te versnellen (en dus geen tijd te verliezen hebben), het verzoek om een statement of artikel omtrent IoT security te schrijven. Maar waarover eigenlijk dan? Wat zou je moeten antwoorden op artikelen met een aantal containerbegrippen en populaire uitspraken? Wil je iets weten over data encryptie? Data storage? Fysieke beveiliging van IoT objecten? De vele verschillende manieren van authenticatie tussen object en IoT-netwerk? Authenticatie tussen IoT-platform en gebruiker? De werking van Transport Layer Security protocollen?


@Financieel Dagblad, gebakken lucht draagt net als fake news nergens aan bij. Het richt enkel schade aan. @Deloitte, consultancy kun je ook verkopen zonder onrust te creëren. Laten we daar alsjeblieft mee stoppen. Wil je echt iets bijdragen aan de veiligheid van IoT? Ik daag jullie graag uit om de komende tijd te schrijven over concrete security oplossingen van echte IoT cases in de praktijk. Zo concreet dat een ontwikkelaar of ondernemer het 1-op-1 kan toepassen. 15 views0 comments

Recent Posts

See All